Ombygning af herberget i Kærby
Eksempel fra Aalborg skal bane vejen for det moderne herberg i Danmark.
På Forchhammersvej i Kærby driver Kirkens Korshær sit herberg i Aalborg. Herberget tilbyder voksne borgere, der ikke har en bolig, eller som ikke kan opholde sig i egen bolig, et midlertidigt botilbud i trygge rammer.
På stedet støttes og motiveres hver beboer til at etablere og fastholde en måde at leve på, der passer til hans eller hendes særlige ønsker og behov. Målet er ganske enkelt, at beboeren bliver i stand til at leve en selvhjulpen tilværelse - enten i egen bolig eller i et botilbud.
Derfor tilbyder herberget også bostøtte til beboerne, når de flytter i egen bolig. Helt konkret betyder det, at en tidligere beboer kan få ugentlige besøg af en af herbergets medarbejdere. Medarbejderen kan hjælpe med at gøre den nye bolig til et hjem. Medarbejderen kan også støtte borgeren i forhold til hans eller hendes kontakt til alt lige fra familie og læge til myndighed eller sygehus.
Herberget står nu overfor at skulle gennemgå en større ombygning. Dette sker i kølvandet på den nationale Hjemløsereform og Aalborg Kommunes Hjemløsestrategi. Begge forankres i en helhedsorienteret Housing First tilgang, hvor borgere i hjemløshed så hurtigt som muligt skal tilbydes en permanent bolig sammen med en intensiv og fleksibel social støtte.
Ombygningen af herberget bliver et eksempel på et projekt, der forhåbentligt kan inspirere andre herberger rundt om i Danmark. Den vil blandt andet medføre, at herbergets værelser omdannes til selvstændige overgangsboliger, der ligner de boliger, som borgerne typisk vil flytte ud i efter endt ophold. Stedets administrative områder vil desuden blive ændret til kontaktsteder, hvor der vil være fokus på indskrivning, afklaring og rådgivning.
Herbergets bestyrelsesformand, Johnny Friis fortæller sådan om ombygningen:
"Vi glæder og til, at ombygningen er færdig. Det bliver – med de forbehold, der måtte være – i slutningen af 2026. Vores naboer er informeret om det kommende byggeri, og vi forventer, at både naboer og det lokale samråd bliver inddraget i en lokal følgegruppe, som vi har planlagt at etablere. Det vil give mulighed for dialog og inddragelse af naboerne under hele processen. Og vi vil selvfølgelig både undervejs og bagefter være meget opmærksomme på, at både beboere og naboer føler stor tryghed. Dette er et fokuspunkt, som vi har haft gennem mange år".
Læs mere om arbejdet med mennesker i socialt udsatte positioner i Aalborg
Kontakt
Tovholder hos Tryg Aalborg
Hjulmagervej 22 9000 AalborgRing til os
99 82 34 20Skriv til os
Husk ikke at dele følsomme eller fortrolige oplysninger via mail.