Skip til hoved indholdet
    Hjem Liste over nyheder på Tryg Aalborg Undgå at blive snydt af deepfakes

Undgå at blive snydt af deepfakes

Deepfake er en teknologi, hvor man ved hjælp af kunstig intelligens manipulerer menneskers stemmer og ansigter, så man skaber en vellignende digital "kopi" af en person.

Du kender måske allerede teknologien fra for eksempel Snapchats "Faceswap-funktion". Dén kan også misbruges af kriminelle til at ringe til dig og give sig ud for at være et familiemedlem, din bankrådgiver eller en anden person, du kender og har tillid til.

Der er god grund til at være skeptisk over for deepfakes – men der er ingen grund til panik. Hvis du får et opkald, der vækker din mistanke, så følg disse gode råd til at spotte deepfake:

Vær kritisk

Svindlere vil typisk anvende deepfakes til at udgive sig for at være et familiemedlem, en bekendt, eller en repræsentant fra banken eller myndighederne. Vær altid kritisk, hvis nogen beder dig om at overføre penge til en konto, du ikke kender, eller beder om at få dine kort eller MitID-oplysninger. Husk, at banker og myndigheder aldrig vil bede dig overføre penge eller udlevere dine personlige oplysninger over telefonen.

Stil kontrolspørgsmål

Deepfake-teknologien gør det nemt at manipulere stemmer. Det kræver kun et par sekunders ægte optagelse af en stemme for, at kriminelle kan udvikle en kopi. Hvis du bliver i tvivl om, hvorvidt personen i den anden ende af røret eller videoopkaldet er ægte, så stil en række "kontrolspørgsmål", som kun den virkelige person – eksempelvis dit barnebarn eller din kæreste ville kunne svare på. På den måde kan du sikre dig, at der ikke er tale om forsøg på svindel.

Lyt godt efter stemmen

Deepfake-teknologien er højt udviklet – men den er ikke perfekt. Hvis du får et tvivlsomt opkald, så lyt efter afvigelser i stemmens tonefald og tempo. Sætninger, der enten er unaturligt korte eller hakker meget, kan også være et tegn på deepfake. Du kan også med fordel lytte efter formuleringer, der afviger fra dem, personen ellers ville bruge.

Kig efter fejl

Der er flere måder at spotte deepfake-teknologi på i videoer. Hvis billedet er uskarpt omkring personens ansigt, eller hvis ansigtet bliver uskarpt, når personen holder en hånd op foran det, kan det være tegn på deepfake. Vær også opmærksom på manglende eller unaturlige blink med øjnene eller andre ansigtsbevægelser. Se efter, om hudtonen er anderledes nær omridset af personens ansigt.

Med en lille smule ekstra opmærksomhed og sund fornuft kan du gøre livet svært for svindlerne og tryggere for dig selv.

Det er vigtigt, at alle kender til svindel via deepfakes, så del meget gerne dette opslag.

Tak for din hjælp! 
//Nordjyllands Politi

 

Kontakt

Tovholder i Aalborg Kommune

Hjulmagervej 22 9000 Aalborg

Ring til os

99 82 34 20

Skriv til os

Telefontider

Aalborg Kommune

Børne- og Familieafdelingen
Sønderbro 12
9000 Aalborg

Nordjyllands Politis logo

Kontakt

Telefon: 99 82 34 20
CVR-nummer: 29189420
Tovholder i Aalborg Kommune: Karen Sander Graven-Nielsen
Tovholder ved Nordjyllands Politi: Knud U. Rasmussen