Skip til hoved indholdet

SSP-Aalborg informerer

Bekymrende indhold på Telegram

Kære forældre

Sociale medier og online gaming er blevet en vigtig del af hverdagen for rigtig mange børn og unge. De byder for det meste på en masse underholdning og gode fællesskaber - men desværre også det stik modsatte. Telegram er en platform som vi i øjeblikket er særligt opmærksomme på. Det er vores oplevelse, at flere og flere børn og unge bevæger sig ind på platformen, og bliver udsat for bekymrende og grænseoverskridende indhold, der kan sætte sig som et ubehageligt minde og påvirke humøret i lang tid. Voldsomt og grænseoverskridende indhold er ikke kun forbeholdt Telegram. Det findes også på eksempelvis TikTok, X, Youtube og Instagram. Selv om vi med denne information zoomer særligt ind på Telegram, mener vi, det er vigtigt, at I tager en generel snak om ubehagelige oplevelser på nettet og laver gode aftaler med jeres børn om det digitale liv, for jeres børns sikkerhed og tryghed på nettet.

Hvad er Telegram?

Telegram er en samtaleplatform, lidt ligesom Messenger eller Snapchat. Forskellen er, at man her kan være anonym og finde eller oprette “channels”. Vi ser desværre, at mange benytter disse channels til at dele stærkt grænseoverskridende indhold og ulovligt materiale som eksempelvis vold, drab, kriminelle handlinger, mishandling, porno, grov mobning, hadegrupper osv. Der er eksempler på unge, der beskrives som billige og fortjener tæsk. Der bliver delt billeder af unge, der efterlyses, fordi nogen er ude efter dem. Der annonceres efter medvirkende til hvidvask, salg af stoffer og så videre. Listen er desværre lang og foruroligende, og det sker af og til, at børn og unge lokkes til at være med i noget uforsvarligt eller direkte ulovligt. Når det så er sagt, findes der sikkert også eksempler på, at Telegram og andre lignende platforme bliver brugt til noget godt og positivt.

Gode råd

  • Vær nysgerrig på dit barns digitale liv og de digitale platforme, barnet benytter.
  • Hav tydelige holdninger til, hvor dit barn må færdes digitalt.
  • Gør det til en vane at tale om både det positive og negative, barnet oplever på nettet.
  • Lær dit barn at sige fra og søge hjælp, hvis barnet oplever, at nogen bliver udsat for noget grænseoverskridende på nettet - eller i den fysiske verden, for den sags skyld.
  • Forbud mod at bruge telefon eller computer er ikke altid vejen frem - ofte undlader børn at fortælle deres forældre om grænseoverskridende oplevelser, fordi de frygter, at forældre inddrager telefonen eller computeren.

Fakta

69% af børn og unge mellem 9 og 17 år har oplevet mindst én digital krænkelse eller noget andet ubehageligt inden for det seneste år (Red Barnet 2024). Nogle børn og unge har svært ved at fortælle det til voksne, hvis de oplever noget ubehageligt på nettet. Det kan skyldes, at de føler skyld eller skam over det, de har set.

Vil du vide mere?

Mandag den 25. november klokken 19.00-20.00 holder Politiets Online Patrulje et online forældremøde om krypterede medier i samarbejde med SSP-Samrådet og PET.

Du kan tilmelde dig via Facebook her

Læs mere om dit barns digitale liv, og få hjælp og information på Genvej.dk

Læs mere om gratis og fortrolig rådgivning til børn og unge om ubehagelige oplevelser og digitale krænkelser på nettet på Red Barnets hjemmeside


Kontakt

Tovholder hos Tryg Aalborg

Hjulmagervej 22 9000 Aalborg

Ring til os

99 82 34 20

Skriv til os

Aalborg Kommune

Børne- og Familieafdelingen
Sønderbro 12
9000 Aalborg

Nordjyllands Politis logo

Kontakt

Telefon: 99 82 34 20
CVR-nummer: 29189420
Tovholder i Aalborg Kommune: Karen Sander Graven-Nielsen
Tovholder ved Nordjyllands Politi: Knud U. Rasmussen