Skip til hoved indholdet

Pas på efterårstyven

Antallet af indbrud stiger i de mørke efterårs- og vintermåneder, og særligt i efterårsferien er danskernes bolig særlig udsat.

Efterårsferien nærmer sig med hastige skridt for mange, der er flere, der tager på ferie eller bruger dagene på oplevelser sammen. Det betyder også, at der er større spillerum for indbrudstyvene. Indbrudstyven foretrækker de mørke måneder, hvor deres arbejdsbetingelser er i top. Når det bliver tidligt mørkt, får de flere timer med arbejdsro, hvor de kan agere uden at vække opsigt. Desuden er naboerne ikke så meget udenfor, hvilket betyder, at risikoen for at blive opdaget er mindre end på en lys sommeraften, hvor der sker en masse i kvarteret.

Selvom risikoen for at blive udsat for indbrud har været faldende set over en årrække, så giver det mening fortsat at forebygge indbrud. Det er derfor vigtigt, at man benytter alle de virkemidler, man har til rådighed. Og heldigvis er flere af dem enkle og effektive. Indbrudstyven går for eksempel altid efter huset, hvor der er mørkt, og alt lys er slukket. Så derfor er det er en god ide at tænde lys i boligen. Det er et enkelt og effektivt middel, der gør det besværligt for indbrudstyven.

Du kan hjælpe dig selv og din nabo med at understøtte trygheden. Det kan blandt andet ske via Nabohjælps-appen – uanset om familierne tager på ferie udenfor hjemmet eller bliver hjemme og passer på naboernes boliger. Det har aldrig været nemmere at organisere nabohjælp end nu, hvor du har alle de nyttige oplysninger på mobilen. På få sekunder har du et overblik over, hvordan det ser ud i nabolaget, og du kan også advare andre, hvis du spotter noget mistænkeligt. Hent appen allerede i dag, det tager kun få minutter at hente den og sætte den op – og så er du med i et værdifuldt fællesskab.

Gode råd til dig, der bliver hjemme i efterårsferien

  • Aftal med naboerne, at du kigger efter deres hus og holder øje med kvarteret, mens de er væk. Brug Nabohjælps-appen som et nyttigt værktøj.

  • Sørg for, at affaldscontaineren er kørt på plads, efter at den er tømt, at postkassen ikke er fuld, og at der er lidt vasketøj på tørrestativet og lidt legetøj i haven. Selv små ting kan overbevise en tyv om, at der er nogen, selvom nabohuset er alene hjemme i ferien. Erfaringer fra udlandet viser, at op imod hvert fjerde indbrud bliver forhindret, fordi nabohjælpernes indsats betyder, at tyven vælger området fra.

  • Møder du nogen, du ikke kender, i kvarteret, så sig ”hej” og spørg, hvem de søger, og om de har brug for hjælp. En tyvs største frygt er at blive genkendt, så derfor bryder vedkommende sig ikke om at blive kontaktet.


Skal du på ferie? Gode råd inden du pakker kufferten

  • Fortæl ikke tyven, at du er væk. Lad være med at fortælle om ferieplanerne på Facebook, læg ikke et foto af den eksotiske frokost på Instagram og fortæl ikke på LinkedIn, at du snart tager væk fra kolleger og forretningsforbindelser. Vent med at dele ferieminderne til du er kommet hjem, tyven læser måske også med.

  • Er din stue et udstillingsvindue? Er det nemt for en tyv at spotte, om det kan betale sig at begå indbrud i dit hjem? Har du en iPad liggende på sofabordet eller andre værdifulde genstande liggende fremme i stuen, frister du svage sjæle.

  • Kig på din stue udefra og se det samme som tyven ser. Gør det til en vane at gemme værdierne væk, når du tager hjemmefra.

  • Er der mon nogen hjemme? Lidt opvask i køkkenet, vasketøj på snoren, legetøj i haven samt en kaffekop og en opslået avis på stuebordet. En række små ting gør, at dit hus ser beboet ud, mens du er væk på ferie – og kan gøre, at tyven vælger dit hjem fra.

  • Gemmeleg for tyven, tænk over, hvor du opbevarer smykker og andre værdier i dit hjem. Rigtig mange gemmer smykkerne i soveværelset eller på badeværelset. Og det ved tyven, når han bryder ind. Find derfor et nyt opbevaringssted allerede i dag!

  • Hjælp ikke tyven med at bryde ind. Alle handymænd med respekt for sig selv har værktøj og andre redskaber derhjemme. Husk at låse redskabsskuret eller garagen af, så tingene ikke ender i hånden på en tyv, der bruger en skruetrækker eller en spade til at brække din terrassedør eller dit vindue op med – mere avanceret værktøj skal der ikke til. Husk også at låse stiger og andre redskaber inde.

Kontakt

Tovholder hos Tryg Aalborg

Hjulmagervej 22 9000 Aalborg

Ring til os

99 82 34 20

Skriv til os

Aalborg Kommune

Børne- og Familieafdelingen
Sønderbro 12
9000 Aalborg

Nordjyllands Politis logo

Kontakt

Telefon: 99 82 34 20
CVR-nummer: 29189420
Tovholder i Aalborg Kommune: Karen Sander Graven-Nielsen
Tovholder ved Nordjyllands Politi: Knud U. Rasmussen