Skip til hoved indholdet
    Hjem Liste over nyheder på Tryg Aalborg Kvinder på to hjul

Kvinder på to hjul

Cykelkurser er vejen til frihed og mobilitet for kvinder med anden etnisk baggrund.

Den 30. oktober 2023 er en grå og mørk eftermiddag, men ikke desto mindre sætter det scenen for en afgørende begivenhed for 12 kvinder med anden etnisk baggrund end dansk. Kvinderne og de frivillige samles i cykelkælderen under Tornhøjskolen i Aalborg Øst, ligesom de har gjort hver mandag siden sommerferien. I dag er dog anderledes – luften er tyk af forventning, for kvinderne skal i dag vise deres nylærte cykelfærdigheder.

Cykelkurset afvikles i samarbejde med FrivilligAalborg, der er en del af Dansk Flygtningehjælp, Job og Integration, Kvarterværkstedet, de boligsociale helhedsplaner og Tryg Aalborg. Formålet med kurset er at give kvinder med anden etnisk baggrund end dansk mulighed for at lære at cykle. Cyklerne repræsenterer mere end blot et transportmiddel, de repræsenterer frihed, uddannelse, jobmuligheder og ikke mindst
fællesskab. Projektet har eksisteret i 2,5 år, og der er gennemført i alt fem forløb. Målet er, at kurserne skal cirkulere rundt i byen for at nå ud til kvinderne i deres nærområder.

Kursets sidste udfordring: Cyklistprøve og teoriprøve

Forløbet afsluttes i dag med en praktisk cyklistprøve og en teoretisk test. Målet er at sikre, at kvinderne er klar til at begive sig ud i verden uden behov for støtte fra frivillige. Ruten er knap 2 kilometer lang, så kvinderne har mulighed for at demonstrere deres nyerhvervede færdigheder på cyklen. De bliver sendt afsted én efter én, og det er tydeligt at se, at det kræver koncentration og anstrengelse at bevare balancen og vise de korrekte tegn i trafikken.

Efter at alle er kommet i mål, samles deltagerne på biblioteket Trekanten, hvor Knud U. Rasmussen, forebyggelseskonsulent ved Nordjyllands Politi, afholder den afsluttende teoriprøve. Deltagerne har forberedt sig grundigt og består prøven med bravour. Efterfølgende uddeles diplom til hver enkelt deltager, og glæden og stoltheden stråler fra deres ansigter. Initiativets frivillige Sinne er koordinator på projektet og har været med fra begyndelsen: "Jeg er gammel flygtningelærer, og har arbejdet på AMU-center i mange år. Jeg syntes, at projektet var spændende, og det var noget, jeg kunne se mig selv i." En af de frivillige, fortæller om sin motivation: "Jeg er vokset op med mange venner, der har en anden etnisk baggrund end mig, og jeg har derfor altid ønsket at gøre noget frivilligt i den sammenhæng." En anden frivillig deler sin entusiasme: "Jeg blev pensioneret og hørte om mulighederne i de frivilliges hus. Cykelkurserne fangede min interesse, fordi jeg selv er en ivrig cyklist. Jeg har været med lige siden, og det har været en utrolig sjov oplevelse.
Det er en fantastisk måde at lære kvinder med anden etnisk baggrund at kende. Et inkluderende miljø og stærke relationer. Flere af kvinderne, der har gennemført tidligere kurser, kommer med tilbagemeldinger om, at de nu cykler til og fra arbejde. De frivillige lægger stor vægt på også at vise, hvordan cyklen kan åbne døren til gratis oplevelser igennem udforskning af byen. Dermed bruger flere også cyklen som et middel til at tage på udflugter med deres børn.

Projektet har også åbnet døren til at skabe forståelse og venskaber på tværs af kulturer. "Der er virkelig meget fællesskab mellem kvinderne, selvom de kommer fra mange forskellige nationaliteter," bemærker en af de frivillige. Deltagerne er kendt for at hjælpe hinanden, både inden for og uden for kurserne. Som aftenen nærmer sig sin afslutning, er kvinderne glade og stolte. De siger farvel med et løfte om at "vi ses igen".

Artiklen er skrevet af Anne Mors Rasmussen og er tidligere bragt i Indsigt nr. 11 

Kontakt

Tovholder i Aalborg Kommune

Hjulmagervej 22 9000 Aalborg

Ring til os

99 82 34 20

Skriv til os

Telefontider

Aalborg Kommune

Børne- og Familieafdelingen
Sønderbro 12
9000 Aalborg

Nordjyllands Politis logo

Kontakt

Telefon: 99 82 34 20
CVR-nummer: 29189420
Tovholder i Aalborg Kommune: Karen Sander Graven-Nielsen
Tovholder ved Nordjyllands Politi: Knud U. Rasmussen