Borgere i socialt udsatte positioner i byens rum i Aalborg
I 2024 har vi haft fokus på forskellige emner under indsatsen Borgere i socialt udsatte positioner i byens rum.
Opsøgende sundhedsprojekt
I starten af året fortalte vi om det opsøgende sundhedsprojekt, der startede i 2023 og stadig kører som forsøg. Projektet består af en praktiserende læge og en gadesygeplejerske fra Bo- og Gadeteamet, der arbejder sammen et par gange om måneden for at hjælpe nogle af de borgere, der er i de allermest, udsatte positioner og opholder sig på gadeplan.
Der er tre mål knyttet til sundhedsprojektet, nemlig at kortlægge borgernes sundhed, at finde veje så sundhedssystemet i højere grad modvirker ulighed i sundhed, og at videreudvikle gadesygeplejerskens arbejde gennem blandt andet tættere samarbejde med læger. Og det virker! Vi kan nemlig allerede nu registrere, at projektet har hjulpet omkring 60 borgere og været med til at forebygge indlæggelser, foretage effektiv smitteopsporing og sikre en velkoordineret misbrugsbehandling.
Rusmiddelafsnittet flytter
I sommeren fortalte vi, at Rusmiddelafsnittet i Aalborg Kommune er flyttet til Rantzausgade i Aalborg Midtby. Nogle beboere og erhvervsdrivende var bekymrede for, om det ville skabe større uro og utryghed. Dette har heldigvis vist sig ikke at være tilfældet.
Renovering af Kirkens Korshærs Herberg
I efteråret fokuserede vi på Kirkens Korshærs Herberg i Kærby, som skal renoveres. Renoveringen sker som en del af den nationale hjemløsereform og Aalborg Kommunes Hjemløsestrategi, der bygger på en Housing First tilgang. Det betyder, at hjemløse hurtigt skal have en permanent bolig og intensiv social støtte. Ombygningen forventes færdig i slutningen af 2026.
Udfordringer i midtbyen
Vi har også haft et par indslag om de udfordringer, som mindre grupper af meget udsatte borgere har medført i Aalborg Midtby. Nogle af disse borgere har haft en grænseoverskridende og også meget voldsom adfærd, og det er klart, at dette har skabt stor frustration og utryghed blandt flere beboere og erhvervsdrivende. Vi fortalte om nogle af de tiltag, som er gjort for at understøtte, at der igen bliver trygt og plads til alle i midtbyen. Sammen med blandt andre politiet og de forskellige væresteder har Gadeteamet for eksempel haft et skærpet fokus på særlige områder. Samtidig har Center for Sociale Indsatser koordineret en række dialogmøder og samskabelsesprocesser med lokale beboere, erhvervsdrivende og relevante aktører for at udvikle konkrete og holdbare løsninger.
Der er desværre stadig udfordringer i Aalborg Midtby. Derfor samarbejdes der fortsat tæt og intenst på tværs af de mange tilbud og instanser for at understøtte en midtby præget af tryghed og mangfoldighed. Ud over den opsøgende gadeplansindsats, som både Gadeteamet og Midtbysjakket står for, er der for eksempel gang i disse tiltag:
- Udvikling af nye hellesteder og revitalisering af gamle
- Udvikling af sociale aktiviteter ved hellestederne og sunde fællesskaber rundt om i byen, som alle kan deltage i
- Dialogmøder med deltagelse af beboere, samråd, politi, erhvervsliv, væresteder, kommune, gademedarbejdere og borgere fra udsattemiljøet
- Møder i en idéudviklingsgruppe, hvor samskabelse og borgerinddragelsestår i højsæde
- Møder mellem lederne af byens væresteder, hvor man udvikler indsatsen på tværs
Samtidig har Aalborg Kommune afsat midler til at øge den indsats, som Gadeteamet yder. Der er således ved at blive ansat flere gademedarbejdere, og teamets åbningstid udvides til også at foregå om aftenen og i weekenden. Endelig er der også afsat midler til, at Kirkens Korshærs Natvarmestue flyttes fra Søndergade.
Vi håber, at disse tiltag vil skabe en mærkbar forbedring, så alle oplever midtbyen som et rart og trygt sted at være.
Kontakt
Tovholder hos Tryg Aalborg
Hjulmagervej 22 9000 AalborgRing til os
99 82 34 20Skriv til os
Husk ikke at dele følsomme eller fortrolige oplysninger via mail.