Skip til hoved indholdet

Bandekonflikt kræver forebyggelse i dybden og i bredden

Det handler om at gå målrettet efter de kriminelle uden at tage luften ud af det langsigtede forebyggende arbejde.

Den 5. december var der borgermøde i Aalborg SØ, der blev arrangeret i fællesskab mellem Aalborg Kommune, Nordjyllands Politi og boligselskaberne. Det er et eksempel på den brede forebyggende indsats, der arbejdes med i forlængelse af den verserende bandekonflikt.

Faktisk er kriminaliteten i Aalborg SØ faldende, så bandekonflikten er et eksempel på, at de få skaber utryghed for de mange. Det er en konflikt mellem to kriminelle grupperinger, som midt på året nåede et niveau, hvor politiet valgte at betegne det som en bandekonflikt.

Ikke begrænset til bestemte områder

Selv om de to grupperinger, af politiet er opkaldt efter henholdsvis Grønlands Torv og afdeling A12 i Vangen, opererer de i hele kommunen. I deres netværk indgår i større eller mindre grad også kriminelle fra andre områder.

Personkredsen omkring de to grupper følges tæt af politiet og kommunen, der har et tæt samarbejde for at dæmme op for konflikten og øge trygheden blandt borgerne.

Det er klart, at det udelukkende er politiet, der har redskaberne til at opklare eventuelle hændelser og fjerne de tunge kriminelle.

Aalborg Kommunes indsats sker derfor navnlig på følgende områder:

  1. En bred forebyggende indsats for at forhindre, at børn og unge kommer ud i kriminalitet.

  2. Tilbud om exit fra de kriminelle miljøer.

  3. Nultolerance over for de forhærdede kriminelle.

Byrådet følger indsatsen tæt og har senest i forbindelse med budgettet afsat 1,0 mio. kroner til at styrke den forebyggende indsats.

Forebyggelse – både i dybden og i bredden

For at kunne reagere hurtigt på opståede hændelser og målrette den forebyggende indsats er der etableret en fælles taskforce med medarbejdere fra både politiet og Center for Tværfaglig Forebyggelse. Gruppen indsamler og deler dagligt information, der gør det muligt at handle hurtigt, koordineret og målrettet i forhold til konkrete personer og hændelser.

Bandepakke IV giver også nye muligheder for at udveksle informationer og arbejde målrettet med forebyggelse i forhold til børn og unge, der har kriminelle søskende. En vigtig del af strategien er, at bandeindsatsen ikke må reducere indsatsen i det brede forebyggende arbejde. Tankegangen er, at uden den brede indsats når vi ikke i mål. Dette inkluderer SSP-samarbejdet, Tryg Aalborg og den boligsociale indsats. Derudover gennemføres der som beskrevet i næste artikel i regi af Tryg Ungeliv en bred dialog-indsats, hvor unge inddrages i, hvordan trygheden kan øges og kriminalitet forebygges.

Knock knock og exit-strategier

Med udgangspunkt i den viden, som politiet og kommunen dagligt indsamler i taskforcen, arbejdes der på at bryde fødekæden til de kriminelle miljøer. Et eksempel er "knock knock"-indsatsen, hvor unge under 18 år med tilknytning til kriminalitet opsøges af politiet og socialfaglige medarbejdere. Målet er at bryde fødekæden til de kriminelle miljøer. For unge, der allerede er kommet ud i kriminalitet, arbejder kommunen sammen med politiet om exit-strategier. Aalborg Kommune har desuden etableret SSP+, der tilbyder en målrettet indsats for unge over 18 år.

Nultolerance over for de forhærdede kriminelle

Som nævnt ovenfor giver bandepakkerne muligheder for at kommunen kan forhindre forhærdede kriminelle i at udsætte andre for fare eller påvirke mindreårige til at blive en del af bandemiljøet. Desuden er der et samarbejde mellem Nordjyllands Politi, Skat og Aalborg Kommunes Kontrolteam, som arbejder med at opdage og forebygge svindel med sociale ydelser blandt bandemedlemmer.

Forpost i Grønlandskvarteret

Selvom bandekonflikten ikke er begrænset til ét område, opleves særlige udfordringer i Grønlandskvarteret. Derfor er der oprettet en forpost i området, så kommunens forebyggende medarbejdere kan være mere synligt til stede. Der ansættes to yderligere medarbejdere, som skal bidrage til at øge trygheden, især i Grønlandskvarteret.

Kontakt

Tovholder hos Tryg Aalborg

Hjulmagervej 22 9000 Aalborg

Ring til os

99 82 34 20

Skriv til os

Aalborg Kommune

Børne- og Familieafdelingen
Sønderbro 12
9000 Aalborg

Nordjyllands Politis logo

Kontakt

Telefon: 99 82 34 20
CVR-nummer: 29189420
Tovholder i Aalborg Kommune: Karen Sander Graven-Nielsen
Tovholder ved Nordjyllands Politi: Knud U. Rasmussen