Skip til hoved indholdet

Bandekonflikt - intensivt samarbejde med politiet

Før blev de kaldt grupperinger – nu hedder de bander. Det seneste halve år har politiet og kommunen arbejdet tæt sammen for at dæmme op for de to grupper. Nu ser man på, hvad der yderligere kan gøres.

Fra grupperinger til bander

Nordjyllands Politi har nu defineret to kriminelle grupperinger, kendt som GT-gruppen og A12, som egentlige bander. Baggrunden er, at politiet vurderer, at de nu er så velorganiserede og dybt forankrede i den kriminelle underverden, at de med rette kan kaldes bander.

Konflikten, som primært drejer sig om kontrol over narkotikamarkedet og hævn for tidligere episoder, er i de seneste uger eskaleret med flere voldelige sammenstød.

Hvem er GT-gruppen og A12

Nordjyllands Politi og Aalborg Kommune har fulgt de to grupper gennem længere tid.

GT-gruppen består hovedsageligt af unge mænd med tilknytning til Grønlands Torv. Mange er i familie eller har kendt hinanden siden barndommen. Gruppen har været kendt gennem flere år og har fået ry for vold og besiddelse af våben, herunder knive og skydevåben.

A12-gruppen er opstået som et modsvar i det kriminelle miljø til GT-gruppen. Hvad der oprindelig var en mindre gruppe fra Afdeling 12 i Vangen, er det seneste år vokset stærkt, fordi kriminelle fra andre dele af Aalborg, der er klemt af GT-gruppen har valgt at slutte sig til gruppen. Det er blandt andet personer fra Øgadekvarteret. Personer fra A12 har også været involveret i episoder med brug af skydevåben.

En eskalering af konflikten

Konflikten mellem de to grupper er ikke ny, men den seneste udvikling har været særligt bekymrende.

Natten til søndag den 11. august blev en 19-årig mand skudt i benet ved Circle K på Hadsundvej. Desuden blev en 30-årig mand stukket med kniv den 3. august på Viktoriagade i Nørresundby, og blot fem dage senere fandt der en voldsom biljagt sted ved Skalborg Bakke.

Intensivt samarbejde mellem politi og kommune

Nordjyllands Politi investerer mange kræfter i efterforskningen af disse sager med det formål hurtigt at få de kriminelle "taget ud af spillet."

På det forebyggende område intensiverede Aalborg Kommune og Nordjyllands Politi allerede i februar deres samarbejde for at dæmme op for den eskalerende vold. Dette indebar etableringen af følgende initiativer:

Knock Knock

Under initiativet "Trygt Ungeliv" arbejder man målrettet på at forebygge rekruttering til bandemiljøet og skabe tryghed i de berørte lokalområder. En central del af indsatsen er den intensiverede "knock knock"-strategi, hvor unge med tilknytning til det kriminelle miljø opsøges af politiet og kommunale medarbejdere for at forhindre, at de bliver en del af den kriminelle fødekæde. Her deler man bekymringer med forældre og relevante aktører og forsøger at få de unge engageret i uddannelse, fritidstilbud eller beskæftigelse som et alternativ til kriminalitet.

Etablering af task forces

For at kunne reagere hurtigt på nye hændelser er der nedsat en operationel task force bestående af medarbejdere fra både politiet og kommunens forebyggelsescenter. Denne gruppe indsamler dagligt information, som gør det muligt at handle hurtigt og koordineret.

Samtidig er der oprettet en strategisk task force, hvor ledere fra forskellige kommunale afdelinger og politiet mødes ugentligt for at dele viden om de unge, der er involveret i alvorlig kriminalitet. Dette samarbejde sikrer, at nødvendige beslutninger om forebyggende og reaktive tiltag træffes hurtigt.

Exitprogrammer: Veje ud af det kriminelle miljø

Som en del af den strategiske indsats arbejder kommunen og politiet med exitprogrammer for unge under 18 år, der ønsker at forlade det kriminelle miljø. Programmet tilbyder praktisk hjælp til at finde bolig, uddannelse eller beskæftigelse, enten i Aalborg eller i en anden landsdel, for at bryde de unges bånd til banderne. For unge over 18 år vurderes muligheden for at indgå i politiets eksisterende exitprogram.

Kampen mod socialt bedrageri

I kampen mod bandekriminalitet er der også etableret et tæt samarbejde mellem Nordjyllands Politi, Skat og Aalborg Kommunes Kontrolteam. Her fokuseres der på at opdage og forebygge svindel med sociale ydelser blandt bandemedlemmer.

Forebyggende dialog

Dialogsporet har til formål at arbejde mere målrettet med forebyggende tiltag gennem inddragelse af viden, perspektiver og behov hos de unge samt gennem øget dialog med forældre. Derfor etableres et dialogforum med unge over 18 år, og der arbejdes med udvikling af dialog med forældre.

Følger udviklingen tæt

Såvel Job- og Velfærdsudvalget som Økonomiudvalget bliver løbende orienteret om de fælles tiltag, der er iværksat for at dæmme op for konflikten.

Senest blev der i fredags, med deltagelse af Nordjyllands Politi, givet en orientering til Job- og Velfærdsudvalget.

At de to grupper nu defineres af politiet som bander, vil lovgivningsmæssigt give politiet og kommunen en række nye redskaber til at forebygge konkrete episoder.

På den baggrund har Job- og Velfærdsudvalget bedt forvaltningen undersøge muligheder for yderligere kommunale indsatser i kraft af Bandepakke IV og dels at afdække mulighederne for hurtig mobilisering og finansiering af yderligere ressourcer for at sikre handlekraft ved akut behov.

Nye initiativer vil fortsat blive iværksat i tæt dialog med Nordjyllands Politi om deres vurdering af situationen.



Kontakt

Tovholder hos Tryg Aalborg

Hjulmagervej 22 9000 Aalborg

Ring til os

99 82 34 20

Skriv til os

Aalborg Kommune

Børne- og Familieafdelingen
Sønderbro 12
9000 Aalborg

Nordjyllands Politis logo

Kontakt

Telefon: 99 82 34 20
CVR-nummer: 29189420
Tovholder i Aalborg Kommune: Karen Sander Graven-Nielsen
Tovholder ved Nordjyllands Politi: Knud U. Rasmussen