Belysning kan være med til at skabe tryghed i hjemmet

12. september 2023
Aalborg Kommune vandt den 7. september 2023 en pris i kategorien årets bedste initiativ for bolig.

Vase Med Blomster Og Besked I Ramme

Aalborg Kommune har vundet årets demensvenlige boliginitiativ – innovativ belysningsløsning. Lys har en enestående evne til at forme vores omgivelser og påvirke vores sind. Vi ved, at med alderen svækkes øjnene, og at demens også kan udfordre vores døgnrytme og forståelsen af vores omgivelser. Bevidst og målrettet brug af lys kan være med til at skabe tryghed for eksempel mindske søvnforstyrrelser, forvirring og inaktivitet hos beboere med demens.
Det er ikke altid, at løsninger behøver at være revolutionerende og omkostningstunge for at have en dyb indvirkning.

Aalborg Kommune har gennem mange år arbejdet på at forbedre den eksisterende belysning på vores ældre plejehjem. I et tilbageblik har Aalborg Kommune allerede siden 2015 haft fokus på belysning på kommunens plejehjem og især for beboere med demens. Siden da har vi både arbejdet med avancerede og forholdsvis dyre teknologiske døgnrytmebelysningssystemer, men også med mere simple og billigere - men ikke desto mindre, virkningsfulde gode løsninger. Vi har indset, hvor afgørende det er at bruge lyset som vejledning og nudging til bevægelse og hjemlig og tryghedsskabende atmosfære for vores beboere med demens.

For det første retter vi op på ældre plejehjem, hvor mørke gange og fællesrum har manglet tilstrækkelig belysning. For det andet tager vi nu systematisk fat på nye plejehjems byggerier, hvor for eksempel overbelyste ”kolde/kliniske” rum med hvide vægge og lofter allerede i planlægningsfasen justeres med zoneopdelinger, lokale lamper og farver på væggene, der skaber hjem’lighed, hygge og inviterer til konkret aktiviteter. Dermed inviterer vi beboerne på plejehjemmene -med lys som virkningsmiddel - til at udforske og fokusere på det væsentlige og lade det uvæsentlige falde i baggrunden. Det kan for eksempel være at tilskynde til at deltage omkring middagsbordet, opfordre til at kigge på væg-udsmykninger eller guide til særlige aktiviteter i dagligstuen.

Det bevidste arbejde med lyset er blevet en integreret del af vores arbejde med fremtidige plejehjemsbyggerier.

Læs mere om demensindsatser på Tryg Aalborg 

Del indhold

Sociale Bannere Indholdsside

Sociale Bannere Indholdsside2 (1)

Sociale Bannere Indholdsside3

Sociale Bannere Indholdsside3 (1)