Årsstatus: Forebyggelsesseminarer

17. januar 2023
3500 elever modtager årligt undervisning gennem forebyggelsesseminarerne, hvor der sættes fokus på skadevirkninger, holdninger og social pejling.

I år har vi også fejret det, der lykkes og sat fokus på unges fritidsaktiviteter, som alle er med til at understøtte trygheden i lokalområderne. 

Forebyggelsesseminarerne afholdes på alle kommunens folkeskoler på 6. og 8. årgang. Det vil sige, at cirka 3500 elever årligt modtager forebyggende undervisning ift. alkohol, nikotin og rusmidler. En systematisk forebyggende indsats på dette område er vigtig fordi alkohol, nikotin og rusmidler kan, udover helbredsmæssige konsekvenser, få betydning for de unges trivsel og udvikling senere i livet. Det går dog heldigvis i den rigtige retning for Aalborg Kommunes unge.

Gruppe Af Smilende Unge Mennesker

Ungemesse 9400

Det besluttede Nørresundbys folkeskoler, fritidscentre og Sundby-Hvorup Boligselskab at sætte fokus på, da de fremlagde fakta på en messe for teenagere og teenageforældre. Ungeprofilundersøgelsen viser nemlig, at de fleste unge trives godt og er glade for at være sammen med forældre og andre voksne. Det gælder også unge i Nørresundby, og de konkrete data gav dem ideen til Ungemesse 9400.

Ungemessen satte projektørlys på alt det gode arbejde og samarbejde, som Nørresundbys unge, forældre, lærere og pædagoger præsterer hver dag. Tina Sloth Heden Jensen, leder af Fritidscenter Gl. Kongevej, understreger, at den positive vinkel ikke handler om at nedtone de unges problemer. Det handler om at bekræfte og dermed styrke lokalområdets ressourcer. En vinkel, der er med til at understøtte trygheden i området.

Fritidsaktiviteter i lokalområdet

Fritidscenter Højvang, Højvangskolen og UngAalborg har også arbejdet med trygheden i lokalområdet. Gennem projektet ’Fælles om Ungelivet’ blev der sat fokus på spørgsmålet: Hvad vil de unge gerne lave sammen med andre unge, udenfor skoletiden? Eleverne i 7. og 9. klasse på Højvangskolen blev spurgt om netop dette, og deres ønsker blev kondenseret til boder med fem forskellige aktiviteter som de kunne høre mere om på Fritidscenter Højvang, der er placeret lige ved skolen. De unge kunne surfe rundt mellem boderne og høre om f.eks. motocross, friluftsliv og gaming. Processen medførte, at de unges ønsker blev sat på plakaten. Det var eksempelvis Esports turneringer og lokale friluftsaktiviteter.

Orienteringsbrev

I løbet af dette år har SSP-samarbejdet erfaret, at nye nikotinholdige produkter i form af engangs e-cigaretter med sød smag og duft, sælges i Danmark. Der er sendt orienteringsbrev ud til forældre i folkeskolen med henblik på at sikre unges tryghed. Forældre opfordres til at tage en snak med deres børn og unge om nikotinprodukter.

Fakta om Puff Bars:

  • En nikotinholdig engangs e-cigaret, som smides ud efter et bestemt antal sug.
  • En Puff Bar indeholder 20 mg nikotin svarende til en pakke cigaretter. Der kan købes varianter med mere nikotin.  
  • De er tilsat søde smage og dufte, som appellerer til unge

SSP-samarbejdet er opmærksom på, at børn og unge har mulighed for at købe engangs e-cigaretter, der går under navnet ”Puff Bars” og ”Elf Bars”. Derfor er der udsendt et orienteringsbrev til alle forældre via Aula, der opfordrer til at tage en tryghedsskabende samtale med deres børn. Forældre opfordres til at være opmærksomme og tale med deres børn om nikotinholdige produkter. Det blev pr. 1. april 2022 ulovligt at sælge nikotinprodukter med andre smage end tobak og mentol. Alligevel er SSP-samarbejdet blev opmærksomme, at produktet anvendes af nogle børn og unge.
Nikotin er særligt skadeligt for børn og unge, og de vil hurtigere blive afhængige, da deres hjerner er under udvikling og stor påvirkning af hormoner.

På forebyggelsesseminarerne undervises eleverne blandt andet i, hvordan nikotin påvirker deres krop, og der faciliteres snakke om, hvorfor nogle unge kan synes det er sejt at ryge eller bruge e-cigaretter. Ligeledes pejles eleverne i, hvor få der rent faktisk har prøvet at drikke alkohol, bruge snus eller e-cigaretter.

Læs mere om indsatsen Forebyggelsesseminarer

Del indhold

Sociale Bannere Indholdsside

Sociale Bannere Indholdsside2 (1)

Sociale Bannere Indholdsside3

Sociale Bannere Indholdsside3 (1)