Trygheden ligger i, at vi altid kun er et telefonopkald væk

24. september 2020
Hvilke fællesskaber kan jeg blive del af? Hvordan kommer jeg i gang? Hvem skal jeg mødes med? Og hvad kan vi lave?

Spørgsmålene kan være mange, når personer med handicap henvender sig til Aalborg FRI-TID, fordi de har et ønske om at blive en del af et frivilligt fællesskab. Derfor er en af de vigtigste opgaver for FRI-TID koordinatorerne at skabe de rigtige rammer, så den enkelte føler sig tryg fra det øjeblik, de henvender sig, til de er en integreret del af et fællesskab – og i tiden efter.

Billede af mand, der sidder foran pc

Nikolaj Kühn, FRI-TID koordinator

Tryghed er vigtig fra start

I Aalborg FRI-TID er der fællesskaber for alle. Uanset om du drømmer om en en-til-en relation eller et gruppe- og interessefællesskab. Alle fællesskaberne er frivillige og henvendt til personer med handicap på førtidspension.

Hvilken type fællesskab den enkelte ønsker, hvilke interesser vedkommende gerne vil dele med andre, og hvilke udfordringer der eventuelt kan være forbundet hermed, er alle emner, der skal snakkes om på de første møder med FRI-TID koordinatoren. Derfor skal trygheden være på plads fra start, så den enkelte har mod på at tale om det på mødet. Men hvordan kan det lykkes? Det har FRI-TID koordinator Nikolaj Kühn svaret på:

”Vi tager os altid god tid til møderne. Det er vigtigt, at alle føler, at deres ønsker og behov bliver hørt, og at vi samarbejder om det, de gerne vil opnå. Derudover er vi altid tilgængelige – også efter møderne – hvis vedkommende er kommet i tanke om noget ekstra eller er kommet i tvivl. Det er også med til at skabe trygge rammer for vores fortsatte samarbejde.”

Foruden tid og tilgængelighed tilbydes den enkelte også altid at have følgeskab af eksempelvis en forælder, veninde, bostøtte eller en medarbejder på et bosted, når de er til møder i Aalborg FRI-TID. Dette er en fordel for nogen, uddyber Nikolaj Kühn:

”Det kan give nogen en ekstra støtte og tryghed i mødet. Så er der fire ører, i stedet for to, til at høre de informationer, der bliver givet. Og når der er en ekstra part med til mødet, der kender den enkelte rigtig godt, kan han eller hun også hjælpe med at sætte ord eller billeder på drømmene.”

Den fælles jagt på det helt rette match

Når der er sat ord, billeder eller figurer på den enkeltes drømme og ønsker til et frivilligt fællesskab, så går den fælles jagt på det helt rette match i gang. Her er trygheden og samarbejdet igen en forudsætning for det gode match, fortæller Nikolaj Kühn, der fremhæver, at de gode snakke og konkretiseringen af mulighederne er vigtig:

”Det er altid vigtigt at konkretisere de muligheder, der allerede findes for frivillige fællesskaber eller det, vi skal skabe sammen. På den måde finder vi frem til det bedste match for den enkelte.”

Hvis der er et ønske om at deltage i en af Aalborg FRI-TIDs eksisterende fællesskaber, så har den enkelte mulighed for at prøve det af. De er altid velkommen til at deltage i gruppe- eller interessefællesskaberne for at mærke efter, om det er det rette for dem, eller om FRI-TID koordinatorerne skal hjælpe dem videre til noget andet:

”Netop fordi mulighederne er mange, så hjælper vi altid med at finde frem til - eller skabe - et meningsfuldt fællesskab, der passer til den enkelte. Og så går vi 100 % efter det sammen,” uddyber Nikolaj Kühn.

Vi giver først slip, når den enkelte er klar til det

”Når først man er en del af Aalborg FRI-TID, så holder vi fast i kontakten. Vi følger op på de fællesskaber, den enkelte er den del af, og vi giver først slip, når den enkelte er klar til det. Trygheden ligger i, at vi altid kun er et telefonopkald væk.”

Sådan afslutter Nikolaj Kühn, der understreger, at den enkelte altid kan kontakte Aalborg FRI-TID. Uanset om det drejer sig om et kort spørgsmål, et ønske om at prøve et nyt fællesskab eller noget helt tredje.

Læs mere om Aalborg FRI-TID 

Del indhold

Sociale Bannere Indholdsside

Sociale Bannere Indholdsside2 (1)

Sociale Bannere Indholdsside3

Sociale Bannere Indholdsside3 (1)