Skip til hoved indholdet

Unge tager trygheden i egne hænder

I regi af Tryg Ungeliv deltager unge i dialogen om, hvordan vi kan understøtte et trygt ungemiljø.

En central del i Tryg Ungeliv er dialog-sporet, hvor Tina Sloth Heden Jensen og Sarah Vich Pedersen er nøglepersoner i at involvere de unge. Ved at give de unge en central rolle i beslutningerne om sikkerhed og tryghed, sikrer de ikke blot, at løsningerne er relevante for de unge selv, men at de unge også føler ejerskab over initiativerne. Det er vigtigt, fordi unge kan befinde sig i situationer, hvor trygheden kan føles truet, især i nattelivet, og deres input kan give en mere præcis forståelse af de reelle udfordringer.

Forebyggende initiativ

Initiativet udspringer af de alvorlige hændelser som Mia- og Oliver-sagerne samt en række knivstikkerier og bandekonflikten, der har skabt utryghed i lokalsamfundet. Disse sager har chokeret mange, og sat tryghed i fokus. Selvom Aalborg generelt er en tryg kommune med relativt få kriminalitetsrapporter, har disse enkeltstående, voldsomme episoder haft en markant indflydelse på borgernes tryghedsfølelse, især blandt de unge. Sarah påpeger, at formålet med Tryg Ungeliv ikke blot er at tackle de hændelser, der allerede er sket, men også at forebygge, at de sker igen.

QR-koden: En digital løsning til tryghed

Arbejdet er også sat i gang for at Aalborg Kommune har et panel af unge som kan anvise os hvad vi konkret kan gøre af handlinger for at styrke trygheden.

Her er et af de mest nyskabende tiltag udviklingen af en QR-kode, der giver unge hurtig adgang til en webside med vigtig information om sikkerhed. Denne webside fungerer som en praktisk ressource, hvor unge kan få nyttige og relevante informationer. Koden kræver ingen app-download eller login, hvilket gør det nemt for unge at scanne den med deres telefoner og få information hurtigt.

Tina udtrykker sin begejstring for initiativet:

"Vi har stor tiltro til QR-koden. Jeg tror virkelig, den kan blive en stor succes."

Websiden er udformet til at kunne anvendes i alle situationer, hvor de unge føler sig utrygge. Den tilbyder konkrete råd til, hvordan de kan navigere sikkert i nattelivet og gør det let at finde oplysninger om sikre områder i nærheden. Fordi de unge selv har bidraget til udviklingen af indholdet, afspejler QR-koden og websiden deres faktiske behov. Tina og Sarah forklarer, at når de unge ser, at deres input er blevet taget i betragtning, er de mere tilbøjelige til at bruge og dele informationen med deres venner. Dette engagement er afgørende for at sikre, at informationen forbliver relevant og let tilgængelig.

Tryghed i nattelivet og synligt merchandise

Samarbejde med de unge kan give vigtigt input til at øge trygheden f.eks. på alle åbne pladser, i busser, ved større arrangementer og på havnefronten. Et eksempel er at give input til det forebyggende arbejde, der finder sted i initiativet Et trygt natteliv. Sarah fortæller, at de unge, de har mødt, har haft stort fokus på belysning og overvågning, som de mener er med til at skabe tryghed. De har lavet research omkring placering af kameraerne, som er med til at øge følelsen af tryghed for de unge. Tina fortæller, at de unge ønsker yderligere informationer omkring belysning og overvågning. Der er overvejelser om, at disse informationer kommer til at kunne findes på QR-koden.

Merchandise skal nå de unge Udover disse tiltag arbejder Sarah og Tina aktivt på at øge synligheden af initiativet gennem merchandise. De har udviklet stilfulde nettasker og bolcher med Tryg Ungelivs logo, som deles ud til de unge. Sarah forklarer:

"Det handler også om at skabe genkendelse af logoet, så de unge nemt kan identificere det, når de ser det på forskellige materialer."

Disse merchandise-tiltag fungerer ikke blot som reklame, de skaber også en følelse af fællesskab blandt de unge, der bærer og bruger dem. Ved at bruge merchandise, der appellerer til ungdommen, håber de at sprede budskabet mere effektivt i ungdomsmiljøerne.

Forebyggelse, forebyggelse, forebyggelse

En central del af Tryg Ungeliv er det forebyggende arbejde, der fokuserer på at tilbyde de unge positive alternativer og støtte dem i at finde sunde fællesskaber. Bekymringen omkring rekruttering til bandemiljøer er en stor udfordring i Aalborg, og Tryg Ungeliv bidrager til denne større indsats gennem sit arbejde med unge. Tina og hendes team har et særligt fokus på forebyggelse i deres aktiviteter:

"Forebyggelse, forebyggelse, forebyggelse!" understreger Tina.

Tryg Ungeliv har til formål at skabe inkluderende miljøer, hvor de unge føler sig trygge og anerkendte. Gennem initiativet kan de unge dele indsigt i, hvilke situationer de føler sig mest udsatte i, og være med til at udvikle løsninger, der imødekommer deres behov. Når de unge deltager i beslutningsprocesserne, opbygges både deres ansvarsfølelse og deres evne til at bidrage til byens tryghed. Tina og Sarah fremhæver, at det er vigtigt for initiativets succes, at de unge får en reel stemme og føler sig hørt. Gennem dialog arbejder Tryg Ungeliv for at sikre, at de unges perspektiver afspejles i de tiltag, som styrker trygheden i Aalborg – som en del af en bredere indsats i byen.

Kontakt

Tovholder hos Tryg Aalborg

Hjulmagervej 22 9000 Aalborg

Ring til os

99 82 34 20

Skriv til os

Aalborg Kommune

Børne- og Familieafdelingen
Sønderbro 12
9000 Aalborg

Nordjyllands Politis logo

Kontakt

Telefon: 99 82 34 20
CVR-nummer: 29189420
Tovholder i Aalborg Kommune: Karen Sander Graven-Nielsen
Tovholder ved Nordjyllands Politi: Knud U. Rasmussen